20 mars 2020

Sakernas internet kontra sakernas intranät

När kommer vi att se den verkliga övergången till IoT?

Sakernas internet... det har funnits ett bra tag nu, och det kommer att finnas kvar för alltid. De flesta av oss har hört talas om nya intäktsströmmar här och nya affärsområden där - men jag har en annan vinkel på det vi kallar IoT som utmanar en del av våra idéer. Det dyker upp i min hjärna nästan varje dag, och jag har något att säga om det. Gör er redo.

Citat-ikon

IoT är lika med Internet of Things - ingen ifrågasätter det... men jag tror att vi alla borde göra det.

Låt oss gå igenom ett användningsfall: Först har du en bil som använder en enhet som ansluter till ett mobilnät via en privat APN. Sedan ansluter du den via en säker VPN eller fysisk länk till din backend. Backend samlar in data och dataanvändaren är den som har all kunskap. Sedan har du en annan bil och en annan bil och ... whew. Du fattar.

Nu kommer den stora frågan: Var finns Internet i den här bilden? Så, låt oss ta en titt till. Du har din privata APN, ditt privata VPN, din brandväggssäkrade backend... Jag har bara svårt att hitta "inter" i den här ekvationen för Internet of Things.

Som det ser ut i dag har vi egentligen ett sakernas intranät, inte ett sakernas internet. Vad jag menar med det är att allt är anslutet "single-homed", vilket innebär att du har en enhet som talar till din backend och en annan enhet som också talar till din backend, men de talar aldrig med varandra. Naturligtvis kan de prata med varandra, men jag skulle inte rekommendera det eftersom det inte är säkert. Så, hur löser vi detta?

Citat-ikon

Jag säger inte att alla anslutningar ska vara offentliga och använda någon välkänd APN, och sedan kan du gå ut på det offentliga Internet. Jag är inte så vårdslös - och det är inte du heller.

Vad jag menar är att backends behöver komma närmare varandra. De behöver anslutas, de behöver prata med varandra. Även om du kanske inte ser fördelarna idag, om du tänker tillbaka femton eller tjugo år, såg du fördelarna med att ansluta allt då? De flesta av oss gjorde inte det.

Och hej - precis när jag satte mig ner för att skriva detta noterade jag att Cisco och Microsoft nu ansluter sina molnbackends för IoT - way to go, och det första steget har nu officiellt tagits! Härifrån måste det finnas en ny kommersiell modell på plats mellan de inblandade parterna / moln / backend-spelare. Personligen har jag inte många ledtrådar om hur detta kan eller bör se ut (jag är alldeles för teknisk för att ha en riktig idé här). Som, kommer det att debiteras per data, telco-stil? Eller något annat, helt nytt? Svaret är förhoppningsvis bara runt hörnet nu.

Men nästa IoT-utmaning ligger ännu längre fram i tiden. Varför säger jag detta? Därför att det helt enkelt inte finns något Internet of Things. Åtminstone inte ännu. Den ärliga sanningen är att vi inte kommer att få se övergången från Intranet till Internet of Things - vad vi kommer att få se är Intranet till Extranet till Internet. Extranät kopplar samman två eller flera intranät och kan delvis nås av auktoriserade externa användare, vilket i sin tur gör det möjligt för företag att utbyta information över Internet på ett säkert sätt. Extranet är bron mellan intranätet, som är internt, och Internet, som är öppet, externt och offentligt. Och det är så jag tror att vi kommer att gå från Intranet of Things till Internet of Things.

Jag tycker att vi alla ska se fram emot dessa förändringar och omfamna dem istället för att bekämpa dem alltför hårt. IoT kommer att bli EoT innan vi får se IoT göra sin stora comeback.

Och det kommer att bli en helvetes resa för alla oss som är mitt uppe i det. Vad har du för tankar? Hör av dig till oss.

Ta kontakt med oss